Design trendy

Vlastnosti kryštalických sviečok

Adventné sviečky
Adventné sviečky
Adventné sviečky z palmového vosku

Zaujímavé textúry na stenách kryštalických sviečok pritiahnu Vašu pozornosť už pri letmom pohľade. Vďačia za to prírodnému palmovému vosku, ktorý po vytuhnutí vytvára na povrchu sviečky krásne kryštalické vzory, pripomínajúce ľadové kvietky pri námraze alebo inovate na okne. Tieto vzory sa vytvárajú vďaka prirodzeným vlastnostiam palmového vosku, bez akýchkoľvek aditív alebo pridanej chémie. Keďže ide o prirodzený proces, je vzor na každej sviečke iný a preto je každá jedinečná.

Ak do sviečky nie je pridaná aróma alebo esenciálny olej, pri horení sa z nej uvoľňuje jemná prirodzená vôňa palmového oleja. Vďaka tomu, že naše sviečky neobsahujú žiadne aditíva, pri horení nedymia, do ovzdušia sa tak dostáva menej škodlivých látok. Nakoľko je to materiál na prírodnej báze, sú vhodné takéto sviečky aj aj pre alergikov alebo citlivejších ľudí.

Palmové sviečky horia oveľa dlhšie, ako napríklad parafínové sviečky.

Ľadové kvietky

Tenká stena, ktorá sa vytvorí pri horení sviečky

Na kryštalických sviečkach sa počas horenia spravidla vytvorí tenká „námrazová“ stena. Vďaka plamienku, ktorý túto stenu z vnútra podsviecuje sú kryštalické kvietky ešte čarovnejšie.

Aby ste dosiahli takýto efekt, odporúčam sviečku nechať horieť niekoľko hodín v jednom kuse, aby steny mali čas sa postupne roztopiť a aby mal knôt resp. plameň dostatočné, ale nie príliš veľké množstvo tekutého vosku pre horenie.
Ak sa po istom čase v stene spraví diera, môže prebytočný vosk vytiecť, preto je dôležité, aby bola sviečka položená na dostatočne veľkú, rovnú podložku z nehorľavého materiálu.

Používanie kryštalických sviečok

Palmový vosk má vyšší bod tavenia, čiže je v tekutom stave teplejší ako obyčajný vosk. Pri manipulácii s týmito sviečkami preto treba dbať na zvýšenú opatrnosť.

Ďalším rozdielom oproti parafínu je, že vytvrdnutý palmový kryštalický vosk je tuhší. Ak chceme sviečku nastoknúť na drát alebo na kovový držiak, palmový vosk sa môže lámať. Preto je potrebné drát najprv zohriať a ešte v horúcom stave ho opatrne vpichnúť do sviečky.

Samozrejme pri používaní všetkých sviečok treba dodržať základné opatrenia ako sú:

  • Nikdy nenechajte horieť sviečku bez dozoru a v blízkosti detí a zvierat, pred odchodom sviečku uhaste.
  • Sviečku používajte na nehorľavej podložke.
  • Pred zapálením odstráňte baliaci materiál, príp. dekoračné stuhy, čipky a nápisy.
  • Medzi jednotlivými sviečkami nechajte minimálne 10 cm miesta.
  • Ak má sviečka počas horenia príliš veľký plameň, zastrihnite knôt na dĺžku 8-12 mm.
  • Neprenášajte horiace sviečky.
  • Sviečky používajte v dobre vetranej miestnosti, ale mimo prievanu.
  • Sviečku umiestnite v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov.
  • Nad horiacou sviečkou je potrebné nechať minimálne 1 meter voľného priestoru.
  • Plávajúce sviečky by mali plávať v nádobe dostatočne naplnenej vodou.

V našom obchode si môžete zakúpiť okrem klasických palmových kryštalických sviečok aj sviečky pre svadobných hostí a sviečky na adventný veniec, ktoré sú taktiež vyrobené z kryštalického vosku.